Η δομή του δοντιού
Το δόντι αποτελείται από σκληρούς ενασβεστιωμένους (αδαμαντίνη, οδοντίνη, οστεΐνη) και μη ενασβεστιωμένους ιστούς (πολφός). Στη στοματική κοιλότητα διακρίνεται η μύλη του δοντιού ενώ η ρίζα καλύπτεται από τα ούλα και τη γνάθο. Στο εσωτερικό του δοντιού, στο κέντρο και μέχρι την άκρη της ρίζας, υπάρχει μία κοιλότητα όπου βρίσκεται ο πολφός ή αλλιώς το «νεύρο του δοντιού».
Τι είναι η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση);
Η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) είναι μία σειρά από εργασίες που πραγματοποιούνται από τον οδοντίατρο στο εσωτερικό του δοντιού όταν ο πολφός εκτεθεί στο στοματικό περιβάλλον (συνήθως από τερηδόνα ή κάταγμα). Τότε δημιουργείται δίοδος των μικροβίων προς τον πολφό με αποτέλεσμα να ξεκινάει η διαδικασία της φλεγμονής του (πολφίτιδα, κύστη, οίδημα, πόνος). Όταν γίνει κλινική και ακτινογραφική αξιολόγηση των δεδομένων και διαπιστωθεί ότι η φλεγμονή του δοντιού είναι μη αντιστρεπτή, τότε ως αποτελεσματική αντιμετώπιση προτείνεται η ενδοδοντική θεραπεία.
Σκοπός της ενδοδοντικής θεραπείας
Σκοπός της ενδοδοντικής θεραπείας είναι η αφαίρεση του περιεχομένου της πολφικής κοιλότητας, ο καθαρισμός της και η ερμητική έμφραξη του ριζικού σωλήνα ώστε να σταματήσει η δίοδος των μικροβίων. Με αυτό τον τρόπο το δόντι μπορεί να παραμείνει στη στοματική κοιλότητα και να διατηρήσει τη φυσιολογική λειτουργία της μάσησης χωρίς να νοσεί ή να πονά.
Πονάει η ενδοδοντική θεραπεία;
Η ενδοδοντική θεραπεία ως διαδικασία δεν είναι επώδυνη, διότι, όπου κρίνεται απαραίτητο, χορηγείται τοπική αναισθησία. Η μόνη περίπτωση στην οποία δεν χορηγείται αναισθησία είναι όταν το δόντι είναι νεκρωμένο. Μικρή ενόχληση ενδέχεται να εμφανιστεί μετά από την ολοκλήρωση της τελικής έμφραξης που κάποιες φορές επιδεινώνεται κατά τη μάσηση. Αυτή η ενόχληση διαρκεί για μικρό διάστημα και υποχωρεί μετά από μία έως τρεις ημέρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις συνιστώνται αναλγητικά φάρμακα.
Πόσες επισκέψεις απαιτούνται;
Η πλειονότητα των ενδοδοντικών εργασιών ολοκληρώνεται σε δύο με τρεις επισκέψεις.
Εάν το δόντι είναι νεκρό, η θεραπεία ολοκληρώνεται στη δεύτερη επίσκεψη, που απέχει από την πρώτη συνήθως δέκα ημέρες, επειδή χορηγούνται στη ρίζα του δοντιού ειδικά φάρμακα για μέγιστη αντισηψία.
Εάν το δόντι είναι ζωντανό και η αποκατάσταση μπορεί να γίνει άμεσα, τότε η εργασία ολοκληρώνεται σε μία μόνο ανώδυνη επίσκεψη.